Kuplassa eläminen

Yksi viime kuukausien puheenaiheista on ollut poliittiset ja sosioekonomiset kuplat, joissa kokonaisuuksien ja todellisuuden hahmottaminen on vinoutunut siihen viiteyhteyteen jonka ”kuplan” malli on henkilölle luonut. Erityisesti punavihreä kupla on saanut paljon kritiikkiä, syystäkin, koska kyseessä on selvästi räikein todellisuuden vääristymä sivuvaikutuksineen, ja kaikista vääristymistä kannattajajoukoltaan fanaattisin. Ei vähiten siksi että vaikka aatteen myyntiesite yrittää maalata identiteettiä luonnonläheisyydestä, faktat ovat äärimmäisen luonnosta vieraantuneita ja objektiivisesti tutkittuna kulissi vastaavasta fanaattisuudestaan tunnetulle menneiden aikojen taistolaisuudelle.

Kuplien ominaisuus on perspektiivin supistuminen tasolle missä kokonaisuuden hahmottaminen muuttuu mahdottomaksi, henkilökohtaisten valintojen ja omaksi valikoidun aatteellisen identiteetin doktriinien seurauksena. Näiden kanssa ristiriidassa olevat painavatkin faktat sivuutetaan ennenpitkää poikkeuksetta, yrittäen keksiä miksi oman viiteryhmän naurettavinkin selitys olisi niitä painavampi.

Kun ”vihreää” eli punavihreää elämäntapaa lähdetään analysoimaan, vastaan tulee paljon komparatiivisia ja näennäisiä ekotekoja joiden minkäänlainen oikeutus on sidoksissa ainoastaan harvojen, näennäisesti tai satunnaisesti myös todellisesti pahempien vaihtoehtojen olemassaoloon. Sekin on tosiasiota tutkien useimmiten vain propagandalla ja perusteettomalla, kollektivismiaatteen vastaisten valintojen tahallisella demonisoinnilla luotu olkinukke. Absoluuttisesti ottaen kuitenkin ollaan äärimmäisen kaukana väitetyistä tavoitteista.

Otettakoon esimerkin vuoksi ääritapaus, eli Helsingissä asuva, toisen tai korkean asteen humanistisia opintoja suorittava kasvisruokavalioon taipuvainen perheetön naishenkilö; tilastollisesti todennäköisin punavihreän aatteen kannattaja.

Hän asuu asumistuetussa vuokrayksiössä keskustan ulkopuolella. Kyseessä on kuluiltaan subventoitu asumismalli, hiilivoimalla kaukolämmöllä lämmitetyssä kerrostalossa, jonka energiatehokkuus on keskimäärin 1990-luvun tasolla. Todennäköisin vuokranantaja on ammattiliiton hallinnoima vuokrakiinteistöyhtiö joka ei maksa liitolle tulouttamastaan liikevoitostaan veroja.

Hän liikennöi keskustaan päivittäin kuluiltaan verosubventoidulla ja monilta osin -vapautetulla linja-autolla, jonka keskimääräinen matkustajamäärä HSL:n alueella on 6,7 matkustajaa liikennesuoritekilometriä kohden, jonka hiilidioksidipäästöt pysäkkien välisessä kaupunkiliikenteessä ovat 1400-1650g/km ja jota varten on rakennettu ja ylläpidetään tällöin käytetyistä pääväylistä yli 80%:lla joukkoliikennekaista. Tämän lisäksi hän liikkuu linja-autolla noin viisi muuta edestakaista matkaa viikossa.

Kevät- ja syysaikaan hän pyöräilee keskustaan. Vähäkalorisen ja pienellä hyötysuhteella metabolisoituvan kasvisruokavalion kotimaisuusaste on keskikesää lukuunottamatta vähäinen, etnisten ruoka-aineiden osalta lähes nolla, ja merkittävin osa näistä laivataan pohjois-Afrikasta, Eteläamerikasta ja tuodaan jäähdytettynä rekkarahtina etelä-Euroopasta. Edestakainen pyöräily, 30 minuuttia suuntaansa, vaatii noin 700kcal ylimääräistä energiaa eli esimerkkinä 800g härkäpapua, 6300g lehtisalaattia tai 5000g tomaatteja. Samojen ajankohtien lähiruokatuotanto kasvihuoneviljelynä on hyötysuhteeltaan tietenkin vielä huonompi. Hän ei syö lihaa, ei edes laidunnettua eikä riistalihaa.

Hän käy keskimäärin 1,8 kertaa vuodessa ulkomaanmatkalla, joka suuntautuu tyypillisesti Euroopan ulkopuolelle. Matkustus tapahtuu lentäen. Keskimäärin kolmeen vuotuiseen kotimaanmatkaan hän käyttää junaa ja linja-autoa.

Hän säästää vettä. Vesijohtoveden tuotannon energiantarve on 0,35kWh kuutiometriltä. Keskimääräinen veden käyttö asukasta kohden Helsingissä on 58 kuutiometriä vuodessa eli energiantarpeeltaan 20kWh. Sama kuin pienen saunan kiuas käyttää kolmessa tunnissa tai yhden leivän paahtaminen joka viikonloppuaamu vuoden ajan. Veden riittämätön virtaama aiheuttaa hapettumisvaurioita viemäriverkostossa ja ennenaikaisen saneeraustarpeen. Suomessa ei ole vesipulaa vaan asukasta kohden maailman suurimmat varannot makeaa vettä.

Hän opiskelee alaa, jolla on olemattomat työllistymisedellytykset yksityisellä, kustannusvastuullisella sektorilla, jonka työpaikoista yli 95% on julkisrahoitteisia ja jonka työttömyysaste oman alan töissä on vähintään 60, tyypillisimmin yli 80%. Hän ei tuota eikä tule tuottamaan mitään sellaista hyötyä mitä kukaan haluaisi omasta valinnastaan ja omalla rahallaan ostaa. Hänen opiskelunsa kustannetaan verovaroin, mukaanlukien asumistuki ja opintotuki. Hänen alansa opiskelupaikkoja ei ole vähennetty valmistuneiden massatyöttömyydestä huolimatta. Hän on siitä huolimatta suunnitellut valmistuvansa virkaan ja aikoo työttömyyskorvausten avulla kieltäytyä kaikista töistä jotka eivät vastaa hänen koulutustaan jos julkisen sektorin verorahoitteista virkaa ei löydy.

Hän ei harrasta mitään kuntoliikuntaa ja pitää kävelyä ja pyöräilyä riittävänä tekosyynä koska hän huonon kuntonsa vuoksi mieltää ne rasittaviksi ja on omaksunut mielikuvansa tueksi väitteet hyötyliikunnasta, vaikkei kumpikaan täytä terveyssuositusten mukaista säännöllisen hikoilua aiheuttavan liikunnan määritelmää.

Hän uskoo, että talous on optiomiljonäärien salaliitto, joka on piilottanut pohjattomia rahasäiliöitä veroparatiiseihin, ja että kaikki raha mitä kenelläkään muulla on, on varastettu kansalta, mikä tarkoittaa häntä itseään ja hänen vertais- ja viiteryhmäänsä humanististen alojen opiskelijoita ja tuilla eläviä kaupunkilaisia jotka hänen mielestään ovat ihmisinä niin arvokkaita että he saavat aivan liian vähän subventiota verovaroista. Hänen mielestään etnoravintolan omistaja ei ole kapitalistisika mutta sen naapurissa olevan lähikaupan kauppias on.

Hän uskoo, että Neuvostoliitto, DDR, Albania, Pohjois-Korea, Kuuba, Venezuela ja muut reaalimaailman valtiot ovat harjoittaneet vääränlaista sosialismia ja hänen kannattamansa punavihreä ideologia ei koskaan voisi eskaloitua identtiseen lopputulokseen vaan toisi maanpäällisen paratiisin.

Kun tutkitaan eroa vaikkapa pienemmän kaupungin esikaupunkialueella maalämmöllä lämmitetyssä nollaenergiatalossa asuvaan, perheelliseen, uudehkolla eli julkisiin liikennesuoritekilometreihin verrattuna murto-osan päästöjä tuottavalla autolla liikkuvaan, ruokansa osin metsästävään ja suoraan maatiloiltakin hankkivaan, oikeita tuotteita ja palveluja tuottavassa yrityksessä työskentelevään, terveydestään kuntoliikunnalla huolta pitävään ja jopa puolet tuloistaan veroja maksavaan henkilöön, kontrasti on käsittämättömän valtava, eikä yhteiskuntapoliittisista eikä varsinkaan ympäristön rasitteen näkökulmasta alkuunkaan sen suuntainen mitä punavihreä aate yrittää kuplansa sisällä uskotella.

Luonnosta ja talouden realiteeteista vieraantuminen on punavihreän kuplan vastenmielisin puoli, erityisesti kun koko doktriini on koeponnistettu yhteiskunnallisella tasolla hirvittävin seurauksin kymmeniä kertoja ja tyypillisin aatteen kannattaja käyttää mielin määrin sen yhteiskunnan palveluja mitä hän aatetasolla vihaa.

Aatteen mukainen hyvä omatunto ostetaan reilun kaupan verukkeella, ummistamalla silmät asumisen ja liikkumisen valintojen realiteeteilta ja ansaintamallia ei todellisuudessa ole. Ainoastaan rahan vaatiminen niiltä jotka tuottavat hyötyä, vaatien sitä ensisijaisesti muille ”sorretuiksi” propagoiduille, mutta jonka taka-ajatus on tulonjaon eli sosialismin laajentuessa pystyä vetämään välistä yhä enemmän itse. Tekemättä mitään hyödyllistä ja tuottamatta yhtään mitään. Tämä malli on yhtäpitävästi näkynyt aatteen poliitikkojen, viranhaltijoiden ja äänekkäiden kannattajien ansiottomassa vaurastumisessa jo noin vuosisadan ajan.

Ei mikään ihme että kaikki ymmärrys todellisuudesta ja syy- ja seuraussuhteista pysähtyy kuplan sisälle. On paljon miellyttävämpää tuudittautua kuplan sisäiseen totuuskomissiomaiseen illuusioon, taputella aatetovereita selkään ja antaa harhaisen identiteettikuvan vahvistua vertaistuen kautta. Kohtaamatta niitä tosiasioita joilla todellisessa maailmassa elävät joutuvat kuplan olemassaoloa rahoittamaan.

Kategoria(t): Perusoikeudet, Talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.